Locatie

Het Twiske is het nieuwe thuis van Pleinvrees

We verhuizen naar het Twiske!  Dit prachtige natuur –en recreatiegebied. tevens de achtertuin van Amsterdam-Noord is (naar onze bescheiden mening) de mooist denkbare festivallocatie van Amsterdam en omstreken.

Groene rollende heuvels, talloze bomen om te omhelzen, hoekjes om te verdwalen. bosjes om in te zoenen en konijnenkeutels om in te zitten. Dit is goed nieuws, want beesten als wij horen in de natuur!

Fotoslider Het Twiske:

 

Activiteiten

Het Twiske is niet alleen één keer per jaar het toneel van Pleinvrees Festival. Ook mensen met kinderen, sportfanatiekelingen, zonaanbidders, nudisten, dierenvrienden en mensen met liefde voor de Nederlandse cultuur, kunnen hier hun geluk niet op.

Mountainbikers kunnen met met gevaar voor eigen leven, op de plaatselijke omloop trainen voor de Olympische Spelen in Tokyo.

• Nudisten kunnen elkaar de hele dag aangluren op innige privéstrandjes, en laten zien wie hier de grootste heeft.

• Vogelaars - die niet geheel toevallig met een verrekijker bij de nudisten in de struiken liggen, kunnen met grijns van oor tot oor vaststellen dat het "roodborstje" nog wel in de prachtige Twiske voorkomt.

• Kinderen kunnen vissen op rietvoorntjes (wel terug gooien he!) Echte mannen vissen op snoek, de niet ongevaarlijke polderhaai van Het Twiske.

Mensen die vaak de wind in de zeilen hebben, kunnen een bootje huren bij Twiske Haven. Overigens niet te verwarren met St. Tropez. We hebben hier louter zeilboten, roeiboten en kano's. De Cote D'azur voor Jan Modaal dus.

• Cultuursnuivers die houden van musea, kunnen dit binnenkort wellicht combineren met hun onderwaterpassie voor duiken. We kid you not! Er zijn plannen voor een onderwatermuseum in Het Twiske.

• Guus Geluk vindt hier altijd een klavertje vier, en trekt met zijn nieuw gevonden liefde een fles "Pinot Grigio" open.  Heerlijk in zijn eentje aan het genieten, genietend van zichzelf.

De lijst is eindeloos, er is hier nog zo veel meer te doen. Vervelen doe je maar thuis. Ontdek Het Twiske en voel je hier net zo thuis als een goudvis in een kom. Meer informative via www.hettwiske.nl

Open Twiske Dag

Wil je weten wat het Twiske allemaal te bieden heeft? Kom dan zondag 30 april naar de Open Twiske Dag. Ondernemers en verenigingen zetten hun deuren open en organiseren demonstraties, rondleidingen en volop activiteiten. Gratis of tegen een kleine vergoeding. Misschien word je wel steenrijk tijdens deze open dag, want je kunt op jacht gaan naar de schat van zeerover Claes Compaen. Het volledige programma vind je op www.opentwiskedag.nl

Op zondag 30 april mag je gratis parkeren in Het Twiske.

Bewoners van Het Twiske

Langzaam warmt Het Twiske op en krijgt het kleur. Momenteel heerst er rust en maken dieren de dienst uit in dit natuurgebied. In september maakt de stilte tijdelijk plaats voor de paringsdans van duizenden eigenaardige mensdieren.

Wees ook de rest van het jaar welkom.  De permanente bewoners van Het Twiske zijn altijd in voor een dolletje, biertje of andere gezelligheid.

Fotoslider Bewoners:

 

Geschiedenis

Bron: Wikipedia, voor al uw onbetrouwbare informatie ...

De naam het Twiske komt uit het Oudfries, en stamt dus uit de periode voor de tijd dat de Franken de Friezen uit het Hollandse kustgebied verdreven. "Twisk" betekent 'tussen'. Mogelijk was de "e" in Twiske vroeger een "a", dat 'water' betekent. De volledige betekenis van Het Twiske is dan ‘het tussenwater’, oftewel een water dat de grens vormde tussen twee gebieden, in dit geval Gemeente Landsmeer en Oostzaan. De plannen voor een recreatiegebied zijn gemaakt tussen 1964 en 1968 onder toezicht van de toenmalige Stichting Recreatiegebied Het Twiske.

Het Twiske is 650 hectare groot en bestaat voor een derde uit water. Daarom is het zeer in trek bij zwemmers, duikers en surfers. Er zijn stranden, een avonturen- en waterspeelplaats, een duikplatform, een haven, een bezoekerscentrum, een boerderij, dagkampeerterreinen en een windmolen, de Twiskemolen. Rondom het gebied loopt een route van zo'n 15km met speciaal asfalt om te skaten.

Het prachtige gebied wordt in de vorm van een recreatieschap (Recreatieschap Twiske-Waterland) bestuurd door de provincie en meerdere gemeenten. De beheerder van het gebied zijn onze vrienden van Recreatie Noord-Holland NV.

Het gebied heeft een speciale status als beschermd natuurgebied; het is een zogenaamd Natura 2000-gebied, een gebied dat door het rijk is aangewezen op basis van zijn hoge natuurwaarden dat bijzondere flora en fauna aantrekt. Wij zullen er dan streng op toe zien dat alle bezoekers zich netjes gedragen als we op bezoek in Het Twiske.